Menu Boeken

Takkenril

Snoei je in het najaar de bomen of struiken in de tuin, dan blijf je zitten met een hele berg snoeiafval. Hier kun je een prachtige takkenril van maken. Dat ruimt op én het heeft een grote ecologische waarde. Want het wordt door allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren zoals egels gebruikt. Win, win!

Hieronder lees je in stappen hoe je zelf een nette ril maakt.

Stap 1: Zoek een geschikte plek.
De beste plek voor een ril is aan de rand van de tuin op een rustig plekje. Het mooiste is als de ril een beetje in de zon en in de schaduw ligt. Tip: een ril is zeer geschikt om als afscheiding tussen gebieden te gebruiken.

Stap 2: Bepaal de ruimte die je nodig hebt om een ril aan te leggen.
Breed, smal, hoog, laag, kort of lang. Alle formaten zijn een meerwaarde voor je tuin.

Stap 3: Palen plaatsen.
Om te zorgen dat de ril op zijn plek blijft liggen, is het belangrijk om palen in de grond te zetten. Hiermee kun je de takken fixeren. Je kunt palen maken van de dikkere takken die je hebt gesnoeid, maar je kunt ook een paar palen kopen. De afstand tussen de palen mag niet groter zijn dan 1 meter. Zo blijven de takken goed bij elkaar. Een kleinere afstand is uiteraard geen probleem. De hoogte is naar wens van de bouwer. Tip: zorg ervoor dat de palen stevig in de grond staan. Houd ongeveer een halve meter aan om de paal in te graven.

Stap 4: Bouwen maar.
Voor een verzorgd uitziende ril is het van belang dat de takken allemaal in dezelfde richting liggen. Dus met de kontjes naar één kant. Pak een bundeltje takken bij elkaar en leg tussen de palen neer.  Het volgende bundeltje leg je er dakpansgewijs overheen. Ben je aan het eind gekomen van je ril, dan begin je weer van voren af aan. Het hoeft allemaal niet zo netjes, hoor!

Na verloop van tijd moet je de ril aanvullen met nieuwe takken. De oude takken composteren namelijk en breken dan. Daarmee zakt de ril langzaam in elkaar. Belangrijk om te onthouden: in het voorjaar moet je de ril met rust te laten. Zo voorkom je dat je eventuele vogelnestjes kapot maakt. Ook in de winter moet je opletten voor eventueel slapende egels.

Nu kun je aan de slag! Succes!

Faciliteiten overzicht

Bekijk alvast de filmpjes van onze camping en het bushcraften

 
Nieuwsgierig wat het bushcraften inhoudt en naar het ontstaan van onze natuurcamping?

Check dan alle filmpjes en foto's

Wij zijn aangesloten bij VNK (Vereniging Natuurlijk Kamperen), hieronder lees je er meer over. 

Ontdek VNK

 

 

Wij houden je graag op de hoogte!

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan weet je als eerste de nieuwste ontwikkelingen, wanneer je kunt Bushcraften en mis je geen enkele aanbieding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief